ΕΑΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ημερήσια Εκδρομή


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ 
Την Κυριακή 7 Οκτ 2018 πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική περιηγητική και προσκυνηματική εκδρομή που οργάνωσε το Δ.Σ. του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης με συμμετοχή 120 ατόμων και με προορισμό  το Σκρα και τις Ιερές Μονές  του  Αγίου Ραφαήλ στη Γρίβα και  του Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο.

ΣΚΡΑ
Πρώτος σταθμός το μικρό γραφικό  χωριό με μεγάλη όμως  ιστορία, το Σκρα,  που βρίσκεται 4 χιλιομ. από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ,, γνωστό από την ομώνυμη  μάχη του 1918, τότε που ο   συμμαχικός άξονας της Αντάντ, στον οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα , επικράτησε νικηφόρα  έναντι  των Γερμανοβουλγάρων.
Στην πλατεία του Σκρα ξεναγηθήκαμε στο  μικρό αλλά με σημαντικά εκθέματα από την εποχή του πολέμου μουσείο,  σταθήκαμε ευλαβικά στο μνημείο των 31 Αξιωματικών και 574 Οπλιτών που έπεσαν στην μάχη του Σκρά και στη συνέχεια  απολαύσαμε τον πρωινό καφέ.                       
 ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ - ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ
Επόμενος προορισμός και σε πέντε περίπου χιλιόμετρα έξω από το χωριό ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες και στη σμαραγδένια ή γαλάζια λίμνη.
Η περιοχή είναι πραγματικά «νεραϊδένια». Κατά τη διαδρομή  απολαύσαμε την πλούσια φύση καθώς βαδίζαμε  σ ένα πυκνό δάσος από πλατάνια και φουντουκιές.  Το μονοπάτι με πέτρινα σκαλοπάτια και   με ξύλινες γέφυρες  μας οδήγησε  σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνιές του Πάϊκου.
Οι καταρράκτες εντυπωσιάζουν με την εκπληκτική ομορφιά και το συναρπαστικό θέαμά τους. Το νερό πέφτει με ορμή σχηματίζοντας λιμνούλες  διαφόρων μεγεθών .Ο χώρος αποδεικνύεται  ιδανικός για ημερήσια εκδρομή, περιήγηση στο δάσος, πικνικ και για τους πιο θαρραλέους βουτιές με το σχοινί στα καταγάλανα νερά της λίμνης

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ  ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΕΙΡΗΝΗΣ
Ολοκληρώνοντας το φυσιολατρικό μέρος της εκδρομής , αναχωρήσαμε για την Γρίβα για προσκύνημα στην Ιερά Μονή που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των  νεοφανών μαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικόλαου και Ειρήνης, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην εποχή μας (1959-1962) 500 χρόνια μετά το μαρτύριο τους.
Η Ιερά Μονή  βρίσκεται σε κατάφυτη πλαγιά του Πάϊκου, σε υψόμετρο 600μέτρων. Η μονή είναι ανδρική  και ιδρύθηκε το 1992 από τον Μητροπολίτη Γουμένισσας κ. Δημήτριο.
Μετά το προσκύνημα, ακολούθησε μια εμπνευσμένη ομιλία από τον εφημέριο της Μονής σχετικά με τη ζωή και τα θαύματα των  Αγίων  Ραφαήλ, Νικολάου και  Ειρήνης και για το ιστορικό ανέγερσης της Ιεράς Μονής.
              

ΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η εκδρομή συνεχίσθηκε ευχάριστα με διασκέδαση, φαγητό, ποτό  και πολύ χορό σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου   κοντά στο χωριό Γρίβα,  με  τους απολαυστικούς ήχους της μουσικής κομπανίας χάλκινων της  Γουμένισσας, με σκοπούς  από την Μακεδονία, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα!

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με το προσκύνημα στην  Ι.Μ. του Οσίου Νικοδήμου, που  βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάϊκου, πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου, σε υψόμετρο 700 μ.
Το  μοναστήρι (Ιερό Κοινόβιο) είναι μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, θεμελιώθηκε το 1981 και σ’  αυτό  εγκαταβιούν 23 μοναχοί, στο σύνολο τους νέοι στην ηλικία
Αποτέλεσε ξεχωριστή εμπειρία  η ακολουθία του κατανυκτικού Εσπερινού, που τελέσθηκε  με το τυπικό του Αγίου Όρους, προεξάρχονυτος του Αγίου Καθηγούμενου της Μονής Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε  στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου μας προσφέρθηκε καφές και με μία μεστή νοημάτων και μηνυμάτων ομιλία  ο Γέροντας Χρυσόστομος ,  αναφέρθηκε στα προβλήματα, πνευματικά και εγκόσμια, που αντιμετωπίζουμε ως Ελληνικό Έθνος.
Μας παρότρυνε να σταθούμε άγρυπνοι φρουροί στις επάλξεις, να τιμούμε καθημερινά τον όρκο που δώσαμε όταν καταταγήκαμε στις Ε.Δ. και να κάνουμε το σπίτι μας «κρυφό  σχολειό» εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας για την ιστορία και την ορθόδοξη πίστη.
  
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Όταν ήρθε η ώρα της επιστροφής, όλοι μας ανταλλάσσαμε απόψεις για όσα ζήσαμε και όπως σε κάθε τέλος εκδρομής, οι συνάδελφοι ζητούσαν πληροφορίες για το πότε θα είναι η επόμενη εξόρμηση.

Το Δ.Σ. του Παρατήματος Θεσσαλονίκης ευχαριστεί όλου; τους εκδρομείς για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά και δεσμεύεται ώστε κάθε εκδρομή που θα διοργανώνεται να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Για την περιγραφή

Νικόλαος Μυλώσης
Σγός (ΥΔΚ) ε.α.ός (ΥΔΚ) ε.α.
Γραμματέας Δ.Σ.

























    
                  
           


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια