ΕΑΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ετήσιο Μνημόσυνο Υπσγών ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ και ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ






















 ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ

 

 

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ  ΠΟΛΕΜΟΣ»

« ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

 

Αυτό ήταν το σύνθημα που άγγιξε  και που πήραν μαζί τους , όσοι παραβρέθηκαν  στη θέση ΠΑΤΗΜΑ του Καιμάκτσαλαν την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021.

Στον τόπο θυσίας των ηρωικών αεροπόρων Υποσμηναγών ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ.

Εκεί τελέσθηκε με διοργανωτή το Δ.Σ. του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Αποστράτων Αξκών Αεροπορίας, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των πεσόντων.

Εκεί  αποδόθηκαν τιμές σ΄  αυτούς, που την 22 Ιουνίου 1947, σε μία τραγική, πολυτάραχη, θλιβερή  εποχή, αυτή του εμφύλιου σπαραγμού, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Σέδες,  εκτελώντας διατεταγμένη αναγνωριστική πτήση,  με αεροσκάφος Harvard, αλλά δεν  προσγειώθηκαν ποτέ. Καταρρίφθηκαν  χτυπημένοι από αντιαεροπορικά πυρά,  με αποτέλεσμα να βρεθούν στην αγκαλιά των Αρχαγγέλων.

Οι Υπσγοί  ΤΑΓΚΑΛΑΚΗΣ και ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ θυσίασαν τη ζωή τους, πιστοί στον όρκο τους,   για  πίστη προς την Πατρίδα, την υπακοή στο σύνταγμα και στους νόμους,   

Με πυξίδα τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, θυσίασαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή 

                                                           Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι 

Στο παρεκκλήσι του Αγίου  Γεωργίου μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε μνημόσυνο, και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, στο «μνημείο πεσόντων»                                                             

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν, εκ  μέρους της ΕΑΑΑ ο Αντιπρόεδρος  κ. ΧΡΗΣΤΟΥ,  το μέλος του Δ.Σ. κ. ΠΛΑΤΑΝΑΣ  και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης κ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ.

Το χρονικό της ημέρας ανέλυσε ο Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός κ. ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ, ο  οποίος σε μια εξαιρετικά δομημένη και προσεκτικά διατυπωμένη ομιλία, αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατάρριψης του αφους HARVARD, την τραγικότητα της εμφύλιας σύρραξης της περιόδου 1946 – 1949 και τα διδάγματα που προκύπτουν ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογα γεγονότα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Αρχηγού ΓΕΑ , του Αρχηγού ΑΤΑ, ο Διοικητής της 2ης Μεραρχίας,  εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Δημάρχου Έδεσσας,  η  Πρόεδρος της Τ.Κ. Παναγίτσας,  ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΑ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΑΑ κ.  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, κ. ΠΑΝΟΣ και κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ,  ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τ.Σ. του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης κ.κ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ, ΛΑΣΠΙΔΗΣ, ΜΥΛΩΣΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ και ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ,  συνάδελφοι ε.α. από την Αθήνα,  Θεσσαλονίκη και την Κεν - Δυτ Μακεδονία, εκπρόσωποι των αποφοίτων της Σχολής Ικάρων, της ΣΤΥΑ και ΣΥΔ, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ του Ν. Πέλλας, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Έδεσσας, εκπρόσωποι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπράλου, γενέτειρα του Γ. ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ, και εκπρόσωποι  κάτοικοι της Τοπικής Κοινωνίας

Το Δ.Σ. του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΑΑΑ ευχαριστεί ιδιαίτερα

Τις αδελφές  ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ για την αμέριστη και άοκνη συμβολή τους για την παράθεση του καφέ και του γεύματος και για όλη αυτή τη μέριμνα που κάθε χρόνο μας παρέχουν  και στις οποίες ευχόμαστε  υγεία και  μακροημέρευση

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ για τον ορισμό Ιερέα για την τέλεση τη Θείας Λειτουργίας και του μνημόσυνου.

Τον Στρατηγό Δκτή της Μεραρχίας κ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ για τη διάθεση των οχημάτων, για την μεταφορά των εκπροσώπων και του κοινού από το σημείο στάθμευσης των λεωφορείων μέχρι τη θέση ΄΄ΠΑΤΗΜΑ΄΄.

Τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. ΓΙΑΝΝΟΥ, για την διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και μέσων, για τον εξωραϊσμό και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου  και την βελτίωση της οδικής πρόσβασης.

Τους συναδέλφους Κους  ΤΕΝΤΖΕΡΗ  και ΓΟΥΔΑ,  που ήταν οι σύνδεσμοί μας μεταξύ της ΕΑΑΑ και των τοπικών αρχών.

Και τέλος όλους όσους  με την παρουσία τους  τίμησαν  την εκδήλωση 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια