ΕΑΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου 26ης Ιουλίου 1944

 

ΚΛΙΝΕΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟ ΓΟΝΥ και φέτος ο δήμος Πυλαίας –Χορτιάτη την Κυριακή 24 Ιουλίου στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της 26ης Ιουλίου 1944, ημέρα κατά την οποία 20 Έλληνες πατριώτες εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους.
Φέτος στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 78 χρόνων της θλιβερής επετείου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο. Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και του Τοπικoύ Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.
Θα ακολουθήσει στις 11 π.μ. η αναχώρηση της πομπής από τον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ασβεστοχωρίου με προορισμό τον χώρο της θυσίας. Οι προσκυνητές θα φτάσουν στο Μνημείο των Θυμάτων όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων, και σύμφωνα με την εθιμοτυπία θα κατατεθούν στεφάνια από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, συλλόγους και οργανώσεις ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί από εκπρόσωπο του Δήμου και αντιπροσωπειών.
«Δεν ξεχνάμε! Πριν από 78 χρόνια είκοσι παλικάρια από το Ασβεστοχώρι μας θυσιάστηκαν στον βωμό του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.  Η μνήμη των αθώων θυμάτων, των είκοσι εκείνων παλικαριών, των συμπολιτών μας παραμένει  ζωντανή. Με σεβασμό και οδύνη θυμόμαστε το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής και τους τιμούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα με το μνημόσυνο και τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνουμε. Είναι ένας φόρος τιμής για τους τοπικούς μας ήρωες, γιατί η ιστορία δεν πρέπει να σβήσει και δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας» σημειώνει σε μήνυμά του, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

  • 7.00 π.μ.-8.30 π.μ. Όρθρος Κυριακής
  • 8.30 π.μ.-10.00 π.μ. Θεία Λειτουργία -Τέλεση 78ου Αρχιερατικού Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου
  • 11.00 π.μ. Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στον χώρο της εκτέλεσης (Μνημείο Θυμάτων στα όρια Εξοχής) στο Ασβεστοχώρι
  • Ομιλία -Προσκλητήριο Νεκρών. Καταθέσεις στεφάνων - Ενός λεπτού σιγή- Εθνικός Ύμνος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια