ΕΑΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επίκαιρα Θέματα Αποστράτων


     Η ΕΑΑΑ ενημερώνει τα μέλη της μετά από πρόσφατη συνάντηση μελών του ΔΣ της ΕΑΑΣ με διευθυντικά στελέχη του ΕΦΚΑ για θέματα που αφορούν και τις τρεις ενώσεις.

1. Πότε δόθηκαν ή θα δοθούν τα αναδρομικά που προέκυψαν από το λάθος του ΕΦΚΑ στις αποδιδόμενες συντάξεις μετά την εφαρμογή του ν.5162/2024/ΦΕΚ 188 Α’ λόγω εφαρμογής διαφορετικού ορίου στην επιβολή της ΕΑΣ;

Η Γενική Διευθύντρια ενημέρωσε ότι, έχει διορθωθεί το λάθος που αφορούσε πολύ μικρό αριθμό συναδέλφων και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης των αναδρομικών, στους δικαιούχους.

2. Πότε θα ολοκληρωθεί η  πληρωμή των επιδικασθέντων ποσών από το ελεγκτικό συνέδριο στους δικαιούχους.

Η Γενική Διευθύντρια απάντησε ότι για μεν τις πρόσφατες που εκδόθηκαν το 2025 απαιτείται χρόνος παρέλευσης 4 μηνών από την έκδοση της απόφασης ώστε να εκπνεύσει ο χρόνος υποβολής ενστάσεως από το Δημόσιο – που δεν ασκείται ούτως ή άλλως – και στη συνέχεια εκτελούνται αλλά λόγω του μεγάλου όγκου υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση η οποία αντιμετωπίζεται με ανάλογες πρωτοβουλίες επιτάχυνσης που αναλαμβάνονται , για δε τις παλαιότερες διαπιστώθηκε παράλειψη συμμόρφωσης της Διοίκησης με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά την απόφαση θεραπείας τους δρομολογούνται ανάλογα. Κατά μέσον όρο το αρμόδιο Τμήμα, διεκπεραιώνει 2.500- 3.000 αιτήσεις τον χρόνο.

3. Πώς και πότε θα διορθωθεί το στοιχείο του “νέου” ασφαλισμένου στις Βεβαιώσεις Απογραφής Ασφαλισμένου ώστε το στοιχείο να είναι το ορθό άσχετα με τις οικονομικές επιπτώσεις που στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν.

Η Γενική Διευθύντρια απάντησε  ότι έχει σταλεί έγγραφο σε όλα τα υποκαταστήματα ΕΦΚΑ ανά την επικράτεια να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των συναδέλφων μέχρις ότου το θέμα επιλυθεί κεντρικά αφού το λάθος προήλθε από την εισαγωγή των στοιχείων από το ΓΛΚ.

4. Επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, που προέκυψε από το ν.5018/2023, λόγω της κατάργησης κρατήσεων του ν.4093/2012.

Με την  κατάργηση των κρατήσεων από τα Μετοχικά Ταμεία και τους ΕΚΟΕΜ των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα την αλλαγή κλίμακας κρατήσεων (5%, 10%, 20%). Απαιτείται ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων σε όσους θίγονται. Η Γεν. Διευθύντρια ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των στοιχείων και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου του 2025.

Η ΕΑΑΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα στον ΕΦΚΑ για θέματα ενδιαφέροντος.

 

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

ΤΑΞΧΟΣ (Ο) εα

ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΑΑΑ

Πηγή: ΕΑΑΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια